vrijdag 1 september 2017

Desembrood bakken

Zelf zuurdesembrood maken loont de moeite! Het is niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Maak nu je eigen desem en bak een mooi brood.

Wendy is de auteur van het boek 'FOOD BODY MIND - jouw plan voor gezond lekker leven', klik. Zelf zuurdesem maken, informatie, werkwijze, recept, leren, fermenteren, desemstarter, meel, bloem, water, warmte, tij makkelijk, desembrood bakken, puur. Zet het brood zo in de oven dat de bovenkant van het brood in het midden van de oven staat.


Bak het brood in ongeveer minuten gaar.

Het is ook leuk om een desembrood te bakken. Door de lange rijstijd heeft desembrood een bijzondere, volle, licht. Om brood te kunnen bakken heb je per brood 1gram starter nodig.


Heb je hem eenmaal, dan kun je de rest van je leven brood bakken. Verder is het een kwestie van afwegen, mengen, de klok in de gaten . Heb je een beetje aanmoediging nodig om eens een super gezond volkoren zuurdesembrood te bakken? Eerst maakte ik zo mijn zuurdesemstarter.


Dit keer wilde ik toch een luchtiger brood bakken en als ik . Sinds een paar weken heb ik een oude hobby opgepakt: brood bakken.

Jaren geleden kocht ik een broodbakmachine. Je kunt dit brood zowel zonder als met gist bakken. Door de toevoeging van de 5-granenvlokken krijgt dit brood extra smaak.


Om zuurdesembrood te bakken heb je een zogenaamde starter nodig. Thuiskok Robert-Jeroen Vriesendorp legt het stap . Er zijn meerdere manieren om desembrood te bakken en afhankelijk van methode en receptuur kunnen ook de antwoorden verschillen. En normaal gesproken bak ik dat brood in een reguliere bakvorm, maar sinds kort bak ik het brood in een gietijzeren pan of 'dutch oven'. Als ik er vervolgens een brood mee ging bakken met een ook op internet. Hoi Levine, ik wil graag een desembrood bakken, maar mag . In de koelkast wordt dit in tot dagen weer moederdeeg.


Met het moederdeeg kan men broden bakken als men een . De laatste maanden bak ik steeds vaker brood met zuurdesem. Soms smokkel ik een beetje en voeg ik er nog een pietsie gedroogde gist aan . Brood bakken doe ik eigenlijk al vele jaren, eerst met de han daarna met de broodmachine. Er was een tijd dat ik iedere nacht bakte.


Update juni 2016: TV-programma Over Eten maakte een mooie reportage over (zuur)desembrood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.